ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΕΡΕΖΑΚΗΣ

Ο Παντελής Τερεζάκης τελείωσε την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακάδημία της Θεσσαλονίκης.Είναι κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας, Ενοργάνωσης πνευστών οργάνων και διεύθυνσης μπάντας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Αντίστιξης και Φούγκας του Μουσικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης (τάξη ¶λκη Μπαλτά). Επίσης παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης στη Γερμανία και στην Ελλάδα.Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης "Ιωάννης Ο Δαμασκηνός".

Η ενασχόλησή του με την κρητική λύρα αρχίζει το 1978. Οι καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στον τομέα αυτό περιλαμβάνουν συμμετοχές σε φολκλορικά φεστιβάλ, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής,ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.Έχει διασκευάσει μια σειρά από παραδοσιακά τραγούδια με τίτλο "Οδοιπορικό στην Ελλάδα" για χορωδιακό και ορχηστρικό σύνολο.

Έχει γράψει μουσική για το θέατρο στα παρακάτω έργα :

  1. "Στη χώρα των γραμμάτων" της Σοφίας Χατζηνικολάου, σε στίχους Νόπης Τσιτλακίδου (1998)
  2. "Τα χρωματιστά ανθρωπάκια" του Βασίλη Γιάντσιου (1998)
  3. "Το όνειρο του σκιάχτρου" του Ευγενίου Τριβιζά (1999)
  4. "Το φιόρο του Λεβάντε" του Γρηγορίου Ξενόπουλου (1999)
  5. "Τρωάδες" του Ευριπίδη, μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη (1999)
  6. "¶λκηστις" του Ευριπίδη, μετάφραση Τάσου Ρούσσου (2000)

Από το 1983 διευθύνει ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα στη Θεσσαλονίκη, με τα οποία έχει ανεβάσει έργα Ελλήνων κυρίως συνθετών ("Το ¶ξιον Εστί" των Μ. Θεοδωράκη - Οδ. Ελύτη, "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" των Γ. Μαρκόπουλου - Διονυσίου Σολωμού, "Σειρήνες" των Γ. Μαρκόπουλου - Κ.Χ. Μύρη, "Αρταβάν ο τέταρτος Μάγος" του Βίκτωρα Χ. Γλυκίδη κ.ά), σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πράγα 1983, 1986, Γερμανία 1984, 1985, 1986, Ιταλία 1985,1986, Μάλτα 1985, Βελιγράδι 1994 κ.α.).

Από τον Οκτώβριο του 1995 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2000 διευθύνει την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με την οποία έχει δώσει σχολικές και εξωσχολικές συναυλίες σε κεντρικούς χώρους της πόλης και σε σχολεία (εκπαιδευτικές) κυρίως κλασικού και προκλασικού ρεπερτορίου (έργα Johann Pachelbell - Κανών για έγχορδα, Arcangello Corelli - Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο για έγχορδα, Antonio Vivaldi - κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων ,George Frederic Haendel - Μουσική των υδάτων, Wolfgang Amadeus Mozart - Tantum ergo για ορχήστρα σολίστ σοπράνο και χορωδία, Josef Haydn - Συμφωνία αρ. 85 "η Βασίλισσα", Johann Strauss - "Αυτοκρατορικό Βαλς"), καθώς και έργα Ελλήνων συνθετών (Μ. Χατζηδάκι, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Θεοδωράκη κ.ά.).

Το Δεκέμβριο του 1997 διευθύνοντας την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έλαβε το Α' Πανελλήνιο βραβείο στους Μουσικούς Αγώνες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα.

Το Μάιο του 1999 έλαβε το α' βραβείο στους θεατρικούς αγώνες με τη θεατρική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου "Το φιόρο του Λεβάντε". Επίσης τον Απρίλιο του 2000 έλαβε το α' βραβειο στους ίδιους αγώνες με την παράσταση "Τρωάδες" του Ευριπίδη. Και στις δυο παραστάσεις έγραψε τη Μουσική και διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Σχολείου (επί σκηνής).

Από τον Οκτώβριο του 1995 διδάσκει Μουσική στο Δημοτικό Σχολείο του Ασβεστοχωρίου όπου ίδρυσε την ομώνυμη Παιδική Χορωδία, η οποία έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις της πόλης μας. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της "Χορωδιακής Συνάντησης Δημοτικών Σχολείων" που οργανώνει το Δημοτικό Σχολείο του Ασβεστοχωρίου και γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο στο Ασβεστοχώρι με συμμετοχή χορωδιών απ' όλη τη Βόρειο Ελλάδα.Με αυτή τη Χορωδία τον Ιούνιο του 1997 έχει εκδόσει ένα δίσκο ακτίνας (cd) με τίτλο "πέμπτη ώρα : Ωδική" με έργα Ελλήνων κυρίως συνθετών. Το Δεκέμβριο του 1999 κυκλοφόρησε ένα δεύτερο με τίτλο "περιμένοντας τ' άστρο", με χριστουγεννιάτικα τραγούδια ανέκδοτα στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Αρχική σελίδαΕπόμενη σελίδα